top of page

RUT & ROT

Hur fungerar rutavdraget?

ROT

ROT står för reparation, ombyggnad och tillbyggnad. Du kan få rotavdrag för att bygga om, bygga till samt för att renovera och underhålla din bostad. För att berättigas avdraget så ställs vissa krav, både på köpare och på utförare.

  • Kunden kan få högst 30 procent av arbetskostnaden i rotavdrag (före 2017 var avdraget 50%).

  • Rotavdraget är högst 50 000 kr per person och år.

  • Rot- och rutavdraget är sammanlagt högst 50 000 kr per person och år.

Det är enbart privatpersoner (fysiska personer) som har möjlighet att utnyttja rotavdrag. Personen i fråga måste fyllt 18 år och vara obegränsat skattskyldig under någon del av beskattningsåret. För att få rotavdrag krävs det även att arbetet är utfört i dennes nuvarande bostad eller föräldrars hushåll. En bostad som hyrs ut är ej underlag för moms då personen som begär avdraget inte är bosatt där.

Merkostnader vid försäljning av rottjänster

Kostnader utöver själva arbetet (tex material och resekostnader) ger ej rätt till rotavdrag. RUT
Om du uppfyller villkoren för RUT betalar du bara 50 procent av arbetskostnaden. Du har ett personligt maxtak på 50 000 kronor att utnyttja per år, vilket motsvarar ett köpunderlag på 100 000 kronor.

Om ni är flera vuxna som bor på samma adress kan ni lägga ihop era RUT-avdrag för att få ett högre gemensamt tak.

Vi ger kostnadsförslag på våra tjänster och priserna för hushållstjänster sätts alltid efter RUT, för att det ska bli enkelt för dig att se vad tjänsten kostar efter avdraget. När du får fakturan sköter vi administreringen till Skatteverket.


RUT-avdraget höjs år 2019

Från den 1 juli 2019 utökas maxtaket från 25 000 kronor till 50 000 kronor per person och år.

Dubbleringen är satt från den 1 juli, men kommer ändå gälla för hela beskattningsåret 2019.

Vad är en hushållsnära tjänst?

Det innefattar tjänster som städning, barnpassning, trädgårdstjänster m.m. Genom åren har även flytt, mer avancerade trädgårdstjänster, reparation av vitvaror och IT-tjänster i hemmet blivit en del av RUT-avdraget. De flesta av våra tjänster är avdragsgilla, så ta en titt på vad vi kan hjälpa dig med. 


Det som kan vara bra att veta är att ROT-avdraget (som innefattar byggtjänster och renovering) påverkar utrymmet i RUT, så har det gjorts ett ROT-avdrag blir alltså RUT-avdraget mindre. Om du är osäker på hur mycket avdrag du har gjort under året så kan du alltid dubbelkolla det med Skatteverket. 

RUT-avdrag för privatpersoner

Du får alltid en faktura med två betalningsalternativ, ett belopp med skatteavdraget och ett fullt belopp. Har du utrymme kvar att nyttja ditt RUT-avdrag kan du betala det lägre beloppet, om utrymmet däremot redan är nyttjat betalar du den totala kostnaden.


Vad räcker RUT-avdraget till?


Barnfamilj och rutavdrag

Låt säga att ni är två vuxna i hushållet. Då kan ni köpa hushållsnära tjänster för 100 000 kronor per vuxen, som familj blir det totalt 200 000 kronor, med en skattereduktion på hälften av beloppet. Det räcker till fem eller sex timmars städning varje vecka och ger även en bra marginal för att ta hjälp av extratjänster som barnpassning, fönsterputs, och trädgårdshjälp.

Singelhushåll och rutavdrag

Om du inte har någon att dela arbetet med i hemmet kan ruttjänster vara en förutsättning för att få vardagen att gå ihop. Med dina 100 000 kronor kan du nyttja tre timmars städning varje vecka, samt ta in extratjänster som monteringshjälp, fönsterputs, tvätt eller något annat. 

Pensionär och rutavdrag

Om du passerat 65 år är regelverket detsamma. Du har ett köputrymme på 100 000 kronor per år och dessutom ett utökat utbud av tjänster. Till exempel matlagning, enklare ärenden som att gå till vårdcentralen, apoteket eller banken. Om ni är två pensionärer dubblas avdraget, förutsatt att ni betalar tillräckligt mycket i skatt för att kunna dra av hela beloppet. 

RUT-avdrag och löneförmån

Din arbetsgivare kanske vill underlätta din vardag utanför arbetet, då kan du få hushållsnära tjänster som löneförmån. Det fina med det är att du också kan få skatteavdraget på 50 procent, vilket gör att löneförmånen i princip inte kostar något i form av förmånsskatt för dig som anställd. Din arbetsgivare skickar årligen in kontrolluppgifter till Skattemyndigheten och du gör avdraget i din deklaration.

Läs mer om skattereduktionen på Skatteverkets hemsida.

ROT, RUT & Grön el: FAQ
bottom of page